Η ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Η ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

Η Πόλης της Χρυσοχούς , σημαντικό βασίλειο κατά την αρχαιότητα, βρίσκεται στο βορειοδυτικο άκρο της Κύπρου, ακριβώς στο κέντρο του πανέμορφου ομώνυμου κόλπου, έχοντας στα δυτικά της τη χερσόνησο του Ακάμα.

Η περιοχή διαθέτει ένα μοναδικό μεσογειακό τοπίο, συνδυασμό από υπέροχες παραλίες μια παράκτια εύφορη πεδιάδα, με ένα πέταλο βουνών στον περίγυρό της. Το κλίμα της είναι ήπιο, αλλά και ο κόσμος ζεστός και φιλόξενος,

Η γραφική Πλατεία στο κέντρο της Πόλης με τις ταβέρνες, τα καφέ και. τα μπαράκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χώρος συνάντησης για ντόπιους και ξένους. Το ψαρολίμανο/μαρίνα στο Λατσί με τις ποικίλες θαλάσσιες δραστηριότητες και τα κέντρα αναψυχής του είναι αναμφίβολα το δημοφιλέστερο σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Η περιφέρεια της Πόλης Χρυσοχούς προσφέρει μια πληθώρα αξιοθέατων όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης και άλλα μικρά μουσεία, το Λαογραφικό στη Στενή, το Βυζαντινό στην Περιστερώνα και το μουσείο Καλαθοπλεχτικής στην Ίνεια. Μοναδικές και οι βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής με πιο ενδιαφέρουσα την Παναγία τη Χόρτενη, ένα πραγματικό βυζαντινό κομψοτέχνημα, κτίσμα του 15ου αιώνα λίγο πριν από το χωριό Πελαθούσα και την Αγία Αικατερίνη στην περιοχή της Κρήτου Τέρρα.

Αλλά και ένα προσκύνημα στον Άγιο Ραφαήλ στον Παχύαμμο είναι για τους επισκέπτες της περιοχής απαραίτητο. Μια περιήγηση της περιοχής που να περιλαμβάνει το Σταυρό της Ψώκας με τα αγρινά και λίγο πιο πέρα την κοιλάδα των κέδρων, τα παραδοσιακά χωριά με τους αμπελώνες στη Λαόνα ή τον Πωμό με τις απόκρημνες ακτές και το γραφικό λιμανάκι συστήνεται στους επισκέπτες ανεπιφύλακτα.

Ωστόσο, καμιά επίσκεψη στην περιοχή δε θεωρείται πλήρης αν δεν περιλαμβάνει μια μέρα στα Λουτρά της Αφροδίτης και στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα, μια παρθένα έκταση γης με σπάνια βιοποικιλότητα και πλήθος ενδημικών φυτικών ειδών, με μονοπάτια μελέτης της φύσης και παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.polis-region.org